La Fira Valenciana de la Música Trovam presenta un avançament de la programació artística que es desenvoluparà entre el 9 i l’11 de novembre a Castelló de la Plana. En la seua onzena edició, la Fira mantindrà la seua vocació d’aparador de l’escena musical valenciana amb la presència d’intèrprets com Jimena Amarillo, El Diluvi, Pep Gimeno “Botifarra”, Esther, Maluks, La Maria i Noelia Llorens “Titana”. A més, hi actuaran Margarita Quebrada, Caramelo, Holistiks i Ana Zomeño. El cartell es completa amb bandes i solistes arribats d’altres punts de l’Estat com els andalusos La Plazuela, l’asturià Rodrigo Cuevas, la navarresa Olaia Inziarte, els murcians Awakate i el català Pol Batlle

D’aquesta manera, la Fira Valenciana de la Música Trovam oferirà al públic actuacions de gèneres molt diversos amb l’objectiu de donar testimoni de la heterogeneïtat que caracteritza el panorama musical actual amb la inclusió de propostes de pop, rock, mestissatge, rap, trap, reggaeton, cançó d’autor i música tradicional. Eixa varietat també es traslladarà a les llengües que fan servir els intèrprets, amb cançons en valencià, castellà, asturià, basc i anglés.

Finalment, s’ha de destacar l’alta presència de dones en els escenaris del Trovam ja que més de la meitat dels directes estaran protagonitzats per vocalistes femenines o per grups que compten amb dones en la formació.

Projectes consolidats i emergents de l’escena valenciana

Els diversos escenaris de la Fira Valenciana de la Música acolliran els directes d’alguns dels artistes valencians amb més seguidors actualment. És el cas del grup El Diluvi, que farà sonar el seu folk modern fusionat amb la cúmbia, el reggae i els ritmes d’arrel, entre altres estils. A Castelló de la Plana també estarà Pep Gimeno “Botifarra”, la gran veu de la música tradicional valenciana, qui posarà sobre l’escenari el seu treball més recent, Ja ve l’aire. En eixe àlbum ha col·laborat la cantaora Noelia Llorens “Titana”, qui se suma a la programació artística del Trovam. Així mateix, la música d’arrel és el punt de partida de L’Assumpció, primer disc de La Maria. Tanmateix, la cantant i guitarrista d’Oliva ha renovat el gènere amb la incorporació d’elements electrònics.

De la mateixa manera, Jimena Amarillo ha fet servir sintetitzadors i programacions en el seu recent llançament La pena no es cómoda, treball que presentarà al Trovam. També arribarà amb novetats Maluks, trio de música urbana que posarà de llarg l’àlbum Cor i foc. A més, la vinarossenca Esther visitarà la Fira per a interpretar els temes de pop-rock del LP Les cartes que mai vaig cremar. Entre els primers noms valencians confirmats en l’onzena edició de la Fira també es troben els grups Margarita Quebrada i Caramelo; la cantautora Ana Zomeño; el grup de rap, funk i jazz Holistiks; i la formació de música jamaicana The Dance Crashers.

Propostes estatals

La programació de la Fira Valenciana de la Música es nodrirà amb propostes d’altres territoris de l’Estat. En primer lloc, s’ha de destacar l’actuació dels granadins La Plazuela, duet que barreja funk, sons electrònics i melodies flamenques. La fusió d’estils i disciplines també caracteritza la trajectòria de Rodrigo Cuevas, qui combina la música asturiana amb el cabaret, el cuplet i l’humor en l’espectacle La Romería. La navarresa Olaia Inziarte tocarà el seu pop amb tints obscurs; i els murcians Awakate faran ballar el personal amb un còctel de rap, música llatina i elements digitals. Finalment l’avanç de programació artística es completa amb la proposta poètica de Pol Batlle qui, acompanyat de Rita Payés, presentarà les cançons del disc Salt mortal, un treball que ha suposat una veritable glopada d’aire fresc en l’escena musical catalana.

La resta d’artistes que participaran en l’edició 2023 de la Fira Trovam seran anunciats abans de l’estiu. Com en passades edicions, enguany està previst que actue una quarantena de grups per a continuar exercint d’aparador de la creació musical actual i punt de trobada de referència del sector. En eixe sentit, el Trovam ha consolidat el seu posicionament com una de les fires estratègiques de la indústria musical.

La Fira Valenciana de la Música Trovam està organitzada per la Valencian Music Association (VAM!) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana) i l’Ajuntament de Castelló de la Plana. A més, compta amb la participació de la Diputació de Castelló; la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme (Generalitat Valenciana); À Punt Mèdia; l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM, Ministeri de Cultura i Esport); la Direcció General d’Indústries Culturals, Propietat Intel·lectual i Cooperació (Ministeri de Cultura i Esport); Mediterranew Musix (Turisme Comunitat Valenciana); l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL); la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP); l’Associació d’Artistes, Intèrprets o Executants (AIE); el Berklee College of Music (València Campus); la Universitat Jaume I de Castelló (UJI); Radio 3 (RNE); la Federació Valenciana de la Indústria Musical (FEVIM) i la Valencian Music Office.