La novena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend se celebrarà entre el dimecres 3 i el dissabte 6 de novembre del 2021 a Castelló de la Plana. L’anunci arriba després de la reunió del Comité Executiu de la Fira amb la presència dels representants de les entitats i institucions que conformen l’esmentat òrgan: la Valencian Music Association (VAM!); l’Institut Valencià de Cultura (IVC); l’Ajuntament de Castelló de la Plana; i la Diputació de Castelló.

L’organització de la Fira Valenciana de la Música vol posar en valor l’èxit que va suposar la realització de l’última edició malgrat les circumstàncies sanitàries. Com és ben sabut, la pandèmia ha obligat a suspendre bona part de les programacions musicals en la Comunitat Valenciana. En canvi, el públic i els professionals arribats a Castelló van poder gaudir de les actuacions i activitats del Trovam – Pro Weekend amb un compliment estricte de les mesures de seguretat dictades per les autoritats.

La novena edició de la Fira
La reunió del Comité Executiu de la Fira Valenciana de la Música ha servit per posar les bases de la novena edició. En la vessant artística, es mantindrà l’aposta per una programació de qualitat, rica en matisos i equilibrada territorialment. Tanmateix, l’organització és conscient de la necessitat d’adaptar-se a l’evolució de la pandèmia. Per eixe motiu, no es pot confirmar de moment la realització de concerts a l’aire lliure com era costum fins el 2020. També s’apostarà pel model presencial i online desenvolupat en la passada edició.

Les activitats professionals tornaran a tenir com a columna vertebral les meses de debat, punt de trobada i reflexió dels treballadors del sector. Així mateix, es mantindran els tallers formatius a càrrec d’especialistes i el testimoni de primera mà d’artistes. En cas que fos possible, es recuperaran els speed meetings, un espai que facilita els contactes entre intèrprets, programadors, promotors, discogràfiques, etc. A més, un dels objectius de la Fira és incrementar les relacions amb professionals de la resta de l’Estat.

Finalment, s’ha d’esmentar la voluntat manifestada per l’Institut Valencià de Cultura, l’Ajuntament de Castelló de la Plana i la Diputació de Castelló de potenciar al màxim els seus recursos, tant humans com econòmics. Igualment, l’organització intensificarà el contacte amb altres institucions (Ministeri de Cultura, Diputacions, universitats, etc.) perquè s’unisquen i enfortisquen el projecte. D’aquesta manera, la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend serà, un any més, una cita imprescindible per als amants i professionals de la música.

Un esdeveniment de referència que amplia les aliances
Aquest fet, unit al creixement sostingut que ha experimentat al llarg dels huit anys d’existència, ha posicionat i visibilitzat la Fira com una de les grans referències en el panorama cultural i professional del nostre territori. Això també ha sigut possible gràcies a la consolidació de les estructures organitzatives i de treball, amb l’aplicació de mètodes col·laboratius i l’aprofitament de sinèrgies que han anat enfortint els lligams i les aliances amb altres entitats i empreses: Circuit Cultural Valencià; À Punt Mèdia; la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; Cerveza Turia; i la incorporació d’organitzacions com la Berklee College of Music o el circuit Basque Music.

S’ha de recordar que la huitena edició de la Fira Valenciana de la Música va tenir lloc entre l’11 i el 14 de novembre a Castelló de la Plana. La programació, de caràcter paritari, va incloure 35 actuacions de gèneres musicals diversos, amb artistes consolidats i emergents majoritàriament valencians, però també arribats d’altres punts de l’Estat. Així mateix, més de dos-centes persones van participar en les activitats professionals, centrades en les conseqüències de la Covid-19 en el sector. Cal ressaltar la celebració de les II Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical), les Converses del Trovam! (amb la presència de Christina Rosenvinge, Samantha, Raül Refree i Juanma Latorre -Vetusta Morla-) i els tallers formatius.

Davant la necessària limitació d’aforaments, l’organització va apostar fermament per la implementació de la Fira Virtual. Això va permetre que les programacions artística i professional s’emeteren en directe mitjançant YouTube i la pàgina del Trovam – Pro Weekend en Facebook. Els vídeos ja compten amb més de 20.000 visualitzacions i encara estan disponibles en aquest mateix web.