La Fira Valenciana de la Música Trovam! – Pro Weekend està present aquests dies en la 21a edició de la Fira Mediterrània de Manresa que se celebra entre el 4 i el 7 d’octubre. D’aquesta manera, els responsables de la cita valenciana tenen l’oportunitat de donar a conèixer la programació de la sisena edició del certamen davant dels més de 500 professionals que assisteixen a la trobada de la capital del Bages. La Fira Valenciana de la Música tindrà lloc entre el 8 i l’11 de novembre a la ciutat de Castelló.

S’ha de recordar que la Fira de Manresa i el Trovam! – Pro Weekend formen part de la plataforma Quatre vents, on també hi són presents el Mercat de Música Viva de Vic i la Fira B! de les Illes Balears. L’entitat es va posar en marxa l’any passat amb l’objectiu de crear sinèrgies i incentivar la presència d’artistes dels diversos territoris en els respectius circuits culturals. Com ha passat en edicions anteriors, la fira Trovam! comptarà enguany amb un estand en la zona professional i participarà en les activitats professionals (speed meetings amb artistes i productores d’arreu del món, presentacions de projectes, etc.) que organitza la Fira Mediterrània.

Intercanvis artístics
Precisament, la col·laboració entre la Fira de Manresa i el Trovam es va encetar fa cinc anys i, des de fa tres edicions, els dos certamens tenen un conveni de col·laboració i intercanvi d’artistes. En 2018, l’acord es materialitzarà amb la presència d’un artista valencià, Jonatan Penalba, i d’un duet català, format per Arnau Tordera i Magí Canyelles, en sengles programacions. Així, el cantaor de l’Alcúdia (Ribera Alta) posarà de llarg el seu debut discogràfic: De soca-rel (Temps Record, 2018). En el seu repertori, el jove fa palesa la seua estima per la tradició, però l’aborda amb aires renovats i actuals. D’aquesta manera, incorpora instruments tradicionals i moderns per a interpretar clàssics contemporanis i cançons populars.

D’altra banda, Arnau Tordera, líder del grup Obeses, i Magí Canyelles, intèrpret de tenora, han creat l’espectacle Les cançons seran sempre nostres. Les seues tonades busquen recuperar i normalitzar l’ús popular de la cançó tradicional. D’aquesta manera, recullen les històries, inquietuds i sentiments que es transmeten de generació en generació i conformen un patrimoni de valor incalculable. L’estrena absoluta de l’espectacle tindrà lloc en la Fira Mediterrània de Manresa aquest divendres, 5 d’octubre. Posteriorment, el duet actuarà en el Trovam! – Pro Weekend.

La Fira Valenciana de la Música està organitzada per l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana en col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló i la Valencian Music Association (VAM!). La iniciativa forma part del programa de desenvolupament estratègic “Fes cultura” de la Generalitat Valenciana i compta amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), d’À Punt Mèdia i de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. També hi participen altres organismes com ara l’Associació de Promotors de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) i l’Associació Valenciana de Sales de Música en Directe (En Viu!).