La setena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend que se celebrarà a Castelló entre el 7 i el 9 de novembre acollirà el XIV Congrés Estatal de Sales de Música en Directe. D’aquesta manera, la capital de La Plana Alta agafarà el relleu de Granada, localitat que va albergar la trobada de locals de concerts en abril de 2018 en el marc del Granada Experience.

L’Associació Estatal de Sales Privades de Música en Directe (ACCES), organitzadora del Congrés, es va constituir oficialment en juliol del 2005. Des de la seua fundació, l’entitat ha treballat en favor de l’estructuració i la professionalització del sector de la música en directe. Per tal d’assolir aquesta fita, l’organització ha apostat per la formació permanent i pel reconeixement dels professionals del ram. A més, també exerceix la representació del sector davant les institucions públiques i ofereix tasques d’assessorament en aspectes jurídics, econòmics, artístics i culturals.

Actualment, ACCES reuneix més de 100 escenaris de tot l’Estat Espanyol. Entre ells, hi ha 9 sales de la Comunitat Valenciana: Opal a Castelló; 16 Toneladas, Café Mercedes Jazz, Espai Octubre Concerts, Repvblicca, Rock City, Sala Matisse i Wah Wah a València; i Sala Euterpe i Sala The One a Alacant.

El programa del Congrés
Les activitats del Congrés en la Fira Valenciana de la Música començaran el dijous, 7 de novembre, a les 10 del matí amb la XV Assemblea General d’ACCES i on es trobaran els socis de l’entitat. Posteriorment, es produirà una trobada amb mànagers i un intercanvi directe amb els programadors.

Per la vesprada, es portarà a terme la reunió de sales de la Comunitat Valenciana i la presentació del circuit de concerts de valors emergents AIEnRUTa. Així mateix, se celebrarà el taller “Royalties i drets en l’entorn digital” amb la participació d’Antonio Martínez, advocat especialista en el sector musical, i Luis Mendo, vicepresident de la Societat d’Artistes, Intèrprets o Executants d’Espanya (AIE) i músic. Per últim, es repassaran les activitats del projecte Live Style Europe que la xarxa europea Live DMA va posar en marxa amb la Comissió Europea per a potenciar les associacions de música en directe i The Open Club Day, jornada de portes obertes en locals de tot el continent.

El divendres, 8 de novembre, al migdia es donaran a conéixer les dades de l’enquesta sobre sales de música en directe. Aquest informe permetrà saber les coincidències i diferències entre Espanya i Europa en tot allò relacionat amb els concerts gràcies a l’ús de diverses fonts: ACCES; l’Associació de Sales de Música d’Euskal Herria (Kultura Live); l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i l’Associació de Sales d’Espectacles de la Comunitat de Madrid (La Noche en Vivo). Hi intervindrà Arne Dee, consultor de Live DMA i fundador de l’agència Dee Music i del Nordic Delight Festival, dedicat a artistes escandinaus.

Posteriorment, es presentaran els resultats del grup de treball europeu “Music is Not Noise” amb les veus expertes del belga Ken Veerman i Anya Della Croce, de l’Associació Suïssa de Sales de Música en Directe i Festivals (PETZI).

D’altra banda, entre la vesprada del dijous 7 i el matí del divendres 8 es desenvoluparà el taller “Contractació de músics en sales de concerts”. Manuel Ángel López i Lidia Gámez, membres del bufet especialitzat en música Sympathy for the Lawyer, aprofundiran en aspectes relacionats amb els criteris interpretatius de la normativa laboral; la relació amb els artistes; la facturació; i les inspeccions de treball, entre d’altres qüestions.

Per últim, el Congrés Estatal de Sales de Música en Directe també inclourà dues actuacions musicals. En primer lloc, l’andalusa María Guadaña presentarà el seu repertori ravaler i cabareter el dimecres, 6 de novembre, en el Pub Terra de la capital de La Plana Alta. En canvi, els bascos Nøgen interpretaran el seu pop-folk un dia després en l’Escenari Turia de l’Auditori de Castelló.