La setena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend s’ha inaugurat aquest matí amb la presència de Vicent Marzà, conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana; Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló; i Joan Gregori Maria, director de la Fira. Tots tres han coincidit al destacar el caràcter estratègic de l’esdeveniment al ser punt de trobada de creadors, productors i agents culturals. A més, han ressaltar l’aposta del Trovam per la descentralització i la igualtat de gènere.

Al llarg del matí, el públic ha pogut assistir a taules de debat sobre les polítiques públiques dirigides al sector de la música; les perspectives crítiques al voltant de la cultura; i les ensenyances de la candidatura València Capital Mundial del Disseny aplicades al camp de la música. A més, també s’han impartit cursos sobre posicionament i optimització en Spotify; ferramentes online i estratègies de màrqueting; i royalties i drets en l’entorn digital. En la vessant artística, el jazz ha protagonitzat les primeres actuacions de la Fira gràcies als concerts de la cantant Arantxa Domínguez amb el pianista Ricardo Belda i la formació Nina Dinamita & La Swing Milicia. Entre els artistes que participen en la jornada inaugural destaquen Joan DausàCarles DéniaSis VeusAnna Ferrer i AA Mama, entre d’altres.

Divendres, 8: programació professional
La Fira Valenciana de la Música reprendrà les seues activitats demà divendres a les 10 del matí amb la tercera sessió de les Jornades Tiim (Turisme & Indústria Musical). Després de les dues sessions celebrades al Centre del Carme de València a mitjans del mes d’octubre, la capital de La Plana Alta aprofundirà en la relació entre la indústria musical i el sector turístic. En aquesta ocasió, hi participaran Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana, i Luis Óscar García, president de l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV).

Posteriorment, els assistents podran conèixer experiències pràctiques amb les intervencions de Xavi Ginés, director del festival Feslloch (Benlloc); Raúl Rubio, director del festival Singin’ in the Cave (La Vall d’Uixó); Raúl Caldevila, director comercial de Trovalia Group; María Andrés i Alexis de Pablo, directors de la Fira Internacional del Vinil de l’Hotel Golf Playa (el Grau de Castelló); Vicent Sesé, tècnic de Turisme de l’Ajuntament de Llíria; i María José Viñals, catedràtica de la Universitat Politècnica de València i directora de la candidatura Llíria Ciutat Creativa de la UNESCO. Les Jornades Tiim es tancaran amb la conversa amb Iñaki Gaztelumendi, consultor estratègic en el sector turístic, moderada per la periodista cultural Asun Pérez.

D’altra banda, el Trovam – Pro Weekend acollirà la presentació del resultat del treball europeu MUSIC IS NOT NOISE (La música no és soroll). L’acte comptarà amb les intervencions d’Anya Della Croce (PETZI, Associació Suïssa de Sales de Música en Directe i Festivals) i Arkaitz Villar (Kultura Live). Així mateix, es tancarà el XIV Congrés de l’Associació Estatal de Sales Privades de Música en Directe (ACCES).

La vesprada del divendres s’encetarà amb dos tallers pràctics. En primer lloc, Oriol RistolMarketing Services Manager de Ticketmaster España, impartirà el curs “Ferramentes online i estratègies de màrqueting per a la promoció d’esdeveniments musicals”. D’altra banda, Íñigo Ramírez, advocat especialista en el sector musical, dirigirà el taller “Claus per entendre els contractes en la indústria musical: contracte editorial, contracte de management i contracte discogràfic”. Les activitats professionals es tancaran amb la segona sessió dels Speed Meetings amb programadors, creadors i responsables de festivals.

Conversa amb Luz Casal i concerts
Un dels grans atractius de la segona jornada de la Fira Valenciana de la Música serà la conversa protagonitzada per Luz Casal i el periodista cultural Carles Gámez en la sala Cambra de l’Auditori de Castelló a partir de les 16:00 hores. La vocalista gallega repassarà quaranta anys de vida professional, des dels seus inicis en l’escena del rock estatal a principis dels anys 80, passant per l’èxit aconseguit gràcies a la banda sonora de la pel·lícula Tacones lejanos i fins a l’actualitat.

Pel que fa als concerts, l’Escenari Turia obrirà al migdia amb l’actuació de La Pop, formació de música familiar que revisa el cançoner tradicional amb esperit inclusiu i que presentarà el seu segon treball, Vol. 2. Per eixe mateix escenari passaran Lisasinson, quartet de “punki pop” que va debutar en el mes de maig amb el single “Barakaldo”; la formació de pop-folk basca Nøgen; la francesa MounQup, amb una proposta d’electrònica amb reminiscències gallegues i africanes; i Fru Katinka, duet valencià que barreja R&B, new wave, trap i dancehall.

La música també sonarà en altres espais de l’Auditori. Així, la sala Simfònica albergarà els directes del castellonenc Junior Mackenzie, amb la seua fusió de folk, rock, jazz i ritmes d’arrel nord-americana; Mishima, quintet de pop que celebra dues dècades en la carretera; i La Plata, banda de post-punk accelerat de la ciutat de València.

En canvi, les taules de la sala Cambra seran testimoni dels concerts del guitarrista Tòfol Martínez i l’harmònica Joan Pau Cumellas, dues de les figures més importants del blues estatal; Nasanov, grup d’indie-rock que presenta el seu primer àlbum de títol homònim; i Nomembers, quartet de dream pop de textures i melodies delicades. Finalment, la sala Màgic Box estarà reservada als sons electrònics amb Egosex, trio que mescla sons primitius i arranjaments futuristes; Émbolo, amb un còctel de trap i ritmes afro; i Baiuca, que fa servir samples d’instruments tradicionals gallecs i bases techno.

Per últim, s’ha de destacar que també es portaran a terme actuacions en altres dos punts de Castelló de la Plana. En primer lloc, Pau Alabajos repassarà la seua trajectòria en el Teatre Principal en companyia de la Banda Municipal de Castelló. L’espectacle s’estrenarà en el Trovam – Pro Weekend i servirà perquè el públic escolte les cançons més conegudes del cantautor de Torrent amb els arranjaments de Roger Conesa i la batuta de Marcel Ortega i Martí. Finalment, en el Pub Terra tindran lloc els concerts de Rebeca Mut, amb cançons que reivindiquen el paper de la dona en la nostra societat, i DingDong System, col·lectiu de música electrònica que combina els controladors MIDI, els sintetitzadors i instruments “tradicionals” com guitarra i baix.

CRÈDIT FOTOGRÀFIC (IMATGES TROVAM): CLAUDIA MARCONELL