La Fira Valenciana de la Música Trovam ha completat la programació artística de l’onzena edició. L’esdeveniment tindrà lloc entre el dijous 9 i el dissabte 11 de novembre a Castelló de la Plana i més de trenta-cinc bandes i solistes actuaran en els diversos escenaris de la Fira per a presentar el seus projectes. Entre les incorporacions al cartell s’ha de destacar la presència d’intèrprets valencians com Tórtel, Blu Boi, Kela, Josu Miró i Los Manises. Així mateix, s’han confirmat els directes d’artistes arribats d’altres punts de l’Estat com Belako, Carlota Flâneur, Dupla, Júlia Colom i Libérica.

Després del primer avançament del cartell anunciat el passat mes de maig, el Trovam ha incorporat més de 20 nous artistes a la programació. Com no podia ser d’altra manera, el protagonisme serà per a les formacions valencianes. Així, el públic podrà gaudir amb el folk mediterrani, la psicodèlia i el pop electrònic de Tórtel, qui presentarà el disc Calavera Suave. En eixes mateixes coordenades es mouen Kela, guardonada com artista revelació en l’última edició dels premis Ovidi pel seu disc El Mirall, i Josu Miró, qui ara comença una nova aventura més íntima després de gravar com a Joe Pask. En eixa vessant acústica també treballen el duet format per la cantant Lola Bou i el guitarrista Manel Brancal, així com SanIsidro. D’altra banda, Castelló de la Plana també acollirà l’electrònica experimental sonora i visual de Blu Boi.

Una de les raons de ser de la Fira Valenciana de la Música és convertir-se en altaveu de bandes emergents de les nostres comarques. Així, el pròxim mes de novembre es donaran cita al Trovam bandes com Los Manises, experimentadors a partir de l’anomenada música de guitarres; Ortopedia Técnica, autors de melodies enèrgiques de punk i indie-rock; Sanspok, formació que mescla el funk, el punk i la psicodèlia; i Santa Companha, quartet de post-punk eteri i malenconiós.

El públic familiar sempre té el seu espai en el Trovam. En aquesta ocasió, hi actuaran Canta Canalla, quintet que tocarà els temes del seu treball més recent, Pim Pam Pum, on denuncien la violència i converteixen els temes en cants a l’alegria i l’amistat. A més, Marcel el Marcià presentarà el disc Música infantil tradicional en valencià. Es tracta d’un recull de versions modernes d’onze de les cançons més populars de la infantesa dels valencians i les valencianes.

La Fira també és un bon aparador per a formacions d’altres zones de l’Estat. Enguany, des del País Basc arribaran Belako, un dels grups capdavanters del panorama del rock independent; Dupla, duet que barreja l’electrònica i les tornades pop amb lletres satíriques; i Airu, els quals practiquen un indie-pop de veus profundes. D’altra banda, les aragoneses Ixeya posaran en escena el seu estil acústic rural on aborden qüestions relacionades amb la natura, el cultiu de la terra i el feminisme.

També hi haurà representació catalana amb Carlota Flâneur, artista apassionada pel pop amb un univers molt personal plasmat en el disc Uncertainty, i Manel Fortià, contrabaixista que encapçala el projecte Libéricaon es fusionen la cançó tradicional catalana, el flamenc i el jazz lliure. Els assistents també podran escoltar les tonades de Miramar, el disc de debut de la vocalista mallorquina Júlia Colom i on es conjuguen peces de creació pròpia i d’altres d’origen popular. El cartell de la pròxima edició de la Fira Valenciana de la Música es completa amb La Paloma, banda de noise-rock establerta a Madrid; i els andalusos Morreo, autors del disc Alegria, un catàleg de pop iberoamericà acolorit i lluminós.