La huitena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend ha obert el termini d’inscripció per a les activitats professionals. L’esdeveniment se celebrarà entre el dimecres 11 i el dissabte 14 de novembre a Castelló de la Plana i servirà, un any més, per tal d’analitzar el present i el futur de la indústria musical. Per tal d’assolir aquesta fita, es realitzaran debats, xarrades, tallers formatius i trobades amb artistes. Les inscripcions s’han de formalitzar a través del següent enllaç: http://bit.ly/trovampro2020.

Donades les circumstàncies sanitàries, la Fira es desenvoluparà amb un format híbrid: presencial i online. D’aquesta manera, el Trovam – Pro Weekend podrà portar a terme la seua programació i, a més, totes les persones que així ho desitgen podran accedir als continguts del seu interés. Cal tenir en compte que les activitats requeriran d’un registre previ, un sistema que servirà per tal de controlar l’aforament.

D’altra banda, la Fira Valenciana de la Música ha treballat en un protocol davant la Covid-19 per tal de complir amb la regulació fixada per les administracions i aconseguir un entorn segur. Així, serà obligatori l’ús de les mascaretes i del gel hidroalcohòlic; l’accés als recintes serà nominatiu; s’establiran itineraris d’entrada, trànsit i sortida dels espais; i els aforaments de les sales s’adaptaran a la normativa vigent.

La programació professional
El Trovam – Pro Weekend convoca els agents del sector per tal de diagnosticar la situació en què es troba la indústria i identificar els reptes que haurà d’afrontar en el futur. Músics, representants institucionals, gestors culturals, promotors, acadèmics, periodistes i altres professionals del ram abordaran assumptes com la declaració de la cultura com a bé essencial o el desplegament de l’Estatut de l’artista.

A més, es tractaran qüestions relacionades amb el rellançament de l’activitat en els pròxims mesos després del brutal impacte de la pandèmia. Per exemple, es debatrà l’articulació dels fons europeus per tal de bastir un Pla de Recuperació Valencià i les seues conseqüències en el Pla ReaCtivem de l’Institut Valencià de Cultura (IVC). En aquesta mateixa línia, s’estudiarà la necessitat de flexibilitzar i introduir canvis normatius per tal d’assegurar la subsistència del sector, alhora que es valoraran les mesures anunciades per les institucions estatals: el Pla de Rescat amb mesures laborals, fiscals, tributàries i fons de compensació; el Pacte Estatal per la Cultura; i el Pla de Contingències Estratègic de Música.

La programació professional de la Fira Valenciana de la Música també inclou la celebració de les 2es Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical), on s’exposaran projectes singulars com el Festival Vesos (València), El Náutico de O’Grove (Pontevendra), o Lunáticos, Festival de la luna llena d’Ayamonte (Huelva), experiències que van més enllà de la música i fan de la sostenibilitat la seua raó de ser.

Així mateix, les persones inscrites podran assistir a tallers de formació sobre diversos aspectes del negoci musical, entre els quals destaquen els de producció videogràfica que impartirà la productora Canadá (que ha fet vídeos per a RosalíaDua LipaBad Gyal o Katy Perry) i el de Big Data aplicada a la música, organitzat en col·laboració amb la Berklee College of Music.

Finalment, s’ha de destacar la presència de Christina Rosenvinge, Premi Nacional de Músiques Actuals 2018, del músic i productor Raül ‘Refree’ (col·laborador d’artistes de la talla de Rosalía i Sílvia Pérez Cruz), i de Juanma Latorre, compositor, guitarrista i teclista de Vetusta Morla. Tots ells protagonitzaran les sessions de les ‘Converses del Trovam’ en què mantindran un diàleg sobre la seua trajectòria i visió de la indústria musical amb periodistes culturals.

La Fira Valenciana de la Música està coorganitzada per la Valencian Music Association (VAM!) i l’Institut Valencià de Cultura amb la participació de l’Ajuntament de Castelló de la Plana i de la Diputació de Castelló. Així mateix, hi col·laboren À Punt Mèdia; Turisme Comunitat Valenciana; l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM); l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; i la Berklee College of Music. L’esdeveniment està patrocinat per Cerveza Turia.

Des del 2013, l’esdeveniment s’ha consolidat com la convocatòria professional més important de la indústria a la Comunitat Valenciana. Així mateix, s’ha de destacar que el Trovam – Pro Weekend és una fira estratègica integrada en el pla ‘Fes cultura’ de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana des del 2016.