La Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend ha tancat la seua huitena edició després de quatre jornades d’actuacions musicals i activitats professionals. Les entitats organitzadores de l’esdeveniment, la Valencian Music Association (VAM!) i l’Institut Valencià de Cultura (IVC), així com l’Ajuntament de Castelló de la Plana i la Diputació de Castelló, han fet un gran esforç per superar els obstacles derivats de la situació sanitària i mantenir la programació de la Fira en un entorn segur des del dimecres 11 al dissabte 14 de novembre.

D’aquesta manera, s’han implementat totes les mesures dictades per les autoritats competents: presa de temperatura; obligatorietat de les mascaretes i del gel hidroalchòlic; limitació d’aforaments; ventilació i desinfecció d’espais; lliurament d’acreditacions i entrades nominals; assignació prèvia de butaques; eixida esglaonada dels assistents; i prohibició del consum de begudes i menjar. En aquest sentit, s’ha d’agrair l’esforç realitzat pels equips directius i pels treballadors de l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, del Teatre Principal i del Teatre del Raval.

35 concerts en 4 jornades
Com cada any, l’organització ha configurat una programació artística paritària, de gèneres diversos on s’han inclós artistes de renom i projectes emergents. Així, la Fira ha tingut el privilegi d’acollir un dels espectacles de preestrena del pròxim treball de Maria Arnal i Marcel Bagés, un àlbum ajornat per la pandèmia. El duet va oferir una proposta escènica totalment renovada basada en les veus, les línies de guitarra, els elements digitals i la il·luminació. El muntatge es va guanyar l’ovació del públic de la Sala Simfònica de l’Auditori de Castelló.

El mateix escenari ha acollit un altre dels plats forts de la Fira: el directe de Ciudad Jara. El nou grup encapçalat per Pablo Sánchez (La Raíz) ha oferit un concert dissenyat especialment per a l’ocasió, amb la presentació del seu àlbum de debut, Donde nace el infarto, en format acústic. També cal destacar els directes d’artistes com Badlands, amb el country, bluegrasss i folk del seu últim àlbum, Tornado; i Bigott, qui va publicar This Is All Wrong el passat mes de març.

Les taules de la Sala Cambra han albergat intèrprets d’estils variats: el post-punk de Futuro Terror; el jazz del quartet del trompetista David Pastor; el pop de Néstor Mir i Vienna; el rock de Montefuji; el folk mediterrani d’Elma Sambeat; l’electrònica de Zetak; i el blues de Solà & Estella.

Finalment, l’Escenari Turia, situat a la terrassa de l’Auditori, ha sigut testimoni dels directes d’artistes valencians com GemBlackFang, el duet format per Laura Esparza i Carlos EstebanThe Black BeatLoretta’s i Amazonians. D’altra banda, han actuat intèrprets estatals com Le ParodyMeritxell NeddermannAnna AndreuFizzy SoupLe NaisEscuchando Elefantes i Kings of the Beach, així com els portuguesos dois, pois, una actuació que ha sigut possible gràcies a l’acord amb el circuit Ou Tonalidades.

La Fira Valenciana de la Música també ha apropat la música a diversos espais de la capital de la Plana Alta. Així, l’Escenari À Punt, localitzat al Teatre Principal, ha acollit l’espectacle per a música familiar d’ELVISent i Jornalers i les actuacions de TardorPleasant DreamsXavier de Bétera i Maria Jaume, artista mallorquina que ha viatjat a Castelló gràcies a la col·laboració amb la Fira B! de les Illes Balears.

D’altra banda, cal recordar que la recent normativa aprovada per l’Ajuntament de Castelló ha obligat a suspendre els concerts que s’havien de celebrar a la Plaça de l’Hort dels Corders. Tanmateix, els directes de les bandes NucFunkiwis i Cactus s’han pogut seguir a través del web de la Fira, mentre que Lèpoka ha actuat al Teatre del Raval. En canvi, s’ha hagut d’ajornar l’espectacle Ovidi 25 que havia de tenir lloc a l’Escenari À Punt pel contagi d’un contacte directe d’un dels artistes.

Jornades professionals
Les conseqüències del coronavirus han centrat bona part de les sessions professionals, que han reunit més de dos-cents participants. Cal tenir en compte que la irrupció de la Covid-19 ha posat en joc milers de llocs de treball i ha suposat quantioses pèrdues econòmiques en el sector musical. Així mateix, la reactivació del sector ha d’afrontar nombrosos problemes. Per tant, els treballadors del ram s’han reunit per a reflexionar sobre la situació actual i trobar vies que asseguren el futur.

Altrament, la Fira ha albergat les II Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical), organitzades per l’Associació de Promotors Musicals (MusicaProCV) amb la col·laboració de Turisme Comunitat Valenciana. El seu objectiu ha sigut analitzar les possibilitats de la música en la dinamització turística dels territoris. En primer lloc, s’han presentat iniciatives culturals que donen valor afegit als festivals per tal de diferenciar-se dels esdeveniments més multitudinaris. A més, les Jornades han inclós una taula de debat sobre tecnologia i turisme.

Les ‘Converses del Trovam’, una iniciativa que es va posar en marxa l’any passat amb Luz Casal, s’han convertit en un dels grans atractius de la Fira a l’exposar directament els punts de vista dels artistes. Sota la direcció de quatre periodistes culturals, el públic ha pogut escoltar les vivències i opinions de Christina Rosenvinge, Premi Nacional de les Músiques Actuals 2018; Samantha Gilabert, qui acaba de publicar el seu primer disc, NadaRaül Refree, músic, productor i col·laborador d’artistes com RosalíaKiko Veneno o El Niño de Elche; i Juanma Latorre, guitarrista i compositor de Vetusta Morla.

La Fira Valenciana de la Música també ha organitzat tallers pràctics sobre contractació i qüestions administratives; els agregadors digitals; el playlisting en Spotify; la indústria del videoclip; la contractació d’artistes; l’esponsorització; i l’anàlisi de dades. Alguns d’aquests tallers han comptat amb la col·laboració de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Berklee College of Music de València. Per acabar, responsables dels Premis MIN de la Música Independent, la Unió Fonogràfica Independent (UFI) i el circuit Girando Por Salas (GPS) han exposat les seues experiències, mentre que diversos autors han presentat les seues novetats editorials al voltant del món de la música.

Donades les circumstàncies, les activitats professionals s’han pogut seguir en línia a través de la pàgina oficial del Trovam – Pro Weekend.

La Fira Valenciana de la Música està coorganitzada per la Valencian Music Association (VAM!) i l’Institut Valencià de Cultura (IVC) amb la participació de l’Ajuntament de Castelló de la Plana i de la Diputació de Castelló. Així mateix, hi col·laboren À Punt Mèdia; Turisme Comunitat Valenciana; l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM); l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; la Berklee College of Music; i Cerveza Turia.