El Menador Espai Cultural de Castelló ha acollit la presentació de la sisena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend. L’acte ha comptat amb la presència de Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló; Vicent Sales, vicepresident de la Diputació de Castelló; Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura; i Joan Gregori Maria, director de la Fira.

03La Fira se celebrarà a la capital de La Plana Alta entre el dijous 8 i el diumenge 11 de novembre. Al llarg d’eixes quatre jornades, els assistents podran conèixer de primera mà les propostes musicals de desenes d’artistes valencians i estatals. A més, representats de les institucions públiques, professionals del ram i membres del tercer sector analitzaran l’estat de salut de la indústria musical. Així, el Trovam – Pro Weekend, nascut en 2013, es consolida com una cita ineludible per a totes aquelles persones interessades per la música i com el punt de trobada de referència per als professionals del sector. Des de fa tres anys, la Fira forma part del projecte estratègic “Fes cultura” de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, està coorganitzada per l’Institut Valencià de Cultura i s’ha consolidat com la fira de referència del sector en la Comunitat Valenciana.

La programació artística
L’acte celebrat a Castelló ha servit per a donar a conèixer els noms dels primers intèrprets que formen part del cartell de la Fira. Entre la vintena de solistes i bandes confirmades destaquen l’elevat número d’artistes autòctons i la presència femenina en el cartell. Així mateix, l’organització ha tingut en compte la presentació de novetats discogràfiques a l’hora de confeccionar la programació.

D’aquesta manera, el Trovam – Pro Weekend serà un dels escenaris per on passarà la gira de Memoria (Mushroom Pillow) el nou disc de La Habitación Roja. La formació nascuda a L’Eliana ara fa quasi vint-i-cinc anys posarà de llarg els temes del seu flamant àlbum, un treball que versa sobre les experiències que han viscut al llarg de la seua trajectòria. Igualment, el públic podrà viure l’estrena de les noves cançons del quart disc de Mafalda, en procés de gravació, i de VaDeBo, grup que va editar el llarga durada La Por (Maldito Records) el passat mes de febrer.

D’altra banda, Jonatan Penalba mostrarà la seua aproximació particular a la música tradicional valenciana. Aquest jove cantaor de L’Alcúdia va editar el seu debut discogràfic, De soca-rel (Temps Record), el passat mes de març. En el seu repertori es troben cants de batre, jotes i fandangos, així com adaptacions d’Al Tall i Obrint Pas. Altres renovadors del gènere, Els Jóvens, també passaran per l’escenari del Trovam – Pro Weekend per a delectar-nos amb ritmes del folklore amb temàtiques actuals.

La sisena edició del Trovam – Pro Weekend també acollirà les actuacions de Cuello, que brindaran els temes del seu quart treball, Regalo doble (BCore, 2018); i Ruth Baker Band, formació que fusiona el rock i el soul que presenta la seua segona referència, Revelation (RockCD). Borriana Big Band, Jim War Brou, Jazzwoman, Joe Pask, Gem, L’Home Brut, Canta Canalla i Morondo completen la primera ronda de confirmacions d’artistes valencians.

La Fira Valenciana de la Música també s’enriquirà amb projectes arribats d’altres punts de l’Estat. Així, cal destacar els noms de Núria Graham, que arribarà a Castelló amb les melodies evocadores de Does It Ring a Bell? (El Segell, 2017); Roba Estesa, banda formada per vuit dones disposades a canviar el món amb la gira Desglaç (Coopula Editorial); i The Mani-las, grup de recent creació on es troba la cantant Maika Makovski. També hi actuarà el duet de música pop i electrònica North StateMarcel Lázara i Júlia Rey, que ens cantaran els temes de Pedalant endins (Halley Records), unes composicions sorgides d’un viatge en bicicleta pel nord-est del Brasil; i l’espectacle My Baby is a Queen.

Programació professional
Pel que fa a la programació professional, la Fira continuarà amb la dinàmica encetada en edicions anteriors d’organització de debats i xerrades que exploraran els camins de desenvolupament i vertebració de la indústria musical a curt, mig i llarg termini. Encontres i reunions de tècnics de diferents sectors productius (turisme, oci, hostaleria) tindran lloc durant les jornades, trobades del sector cultural (Mecuv, Associació de gestors), presentació de treballs acadèmics i estudis que continuaran oferint dades sobre la importància de la música en el desenvolupament de les ciutats i els territoris. Es presentaran també guies i directoris musicals que actualment estan elaborant-se des de l’Institut Valencià de Cultura. Així mateix, s’abordaran aspectes legals i normatius que afecten a les contractacions artístiques i a l’harmonització jurídica. Enguany s’espera una afluència major de professionals i la participació de diversos responsables d’organismes, fires i mercats de tot l’Estat Espanyol. El detall de la programació professional es donarà a conèixer pròximament.

La Fira Valenciana de la Música Trovam! – Pro Weekend està organitzada per l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana en col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló i la Valencian Music Association (VAM!). La iniciativa forma part del programa de desenvolupament estratègic “Fes cultura” de la Generalitat Valenciana i compta amb el suport de l’Agència Valenciana de Turisme, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. També hi participen altres organismes com ara l’Associació de Promotors de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) i l’Associació Valenciana de Sales de Música en Directe (En Viu!).