La cinquena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend obrirà les portes demà dijous, 9 de novembre, a l’Auditori de Castelló. La inauguració tindrà lloc a les 10:00 del matí en un acte que comptarà amb la presència de Vicent Marzà, conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport; Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló; Vicent Sales, diputat de Cultura i vicepresident de la Diputació de Castelló; i Joan Gregori Maria, director de la Fira Valenciana de la Música.

Un any més, la capital de la Plana es convertirà en punt de trobada per als amants de la música i els professionals del sector. Així, quasi 60 artistes donaran testimoni de la vitalitat de l’escena local, autonòmica i estatal. D’altra banda, més de 300 professionals s’han acreditat per assistir als col·loquis, conferències i xarrades amb l’objectiu d’analitzar l’estat del sector i donar respostes als problemes i reptes de futur.

Dijous, 9 de novembre
L’acte d’obertura donarà pas a la primera de les meses de debat de la Fira, dedicada a les polítiques musicals valencianes. Al llarg de la jornada, també es parlarà de la creació d’ocupació en sectors creatius i es produirà la reunió de col·lectius femenins, on s’abordarà com millorar la presència de les dones als escenaris i la redacció d’un protocol contra les agressions sexistes a festes populars i festivals.

La música començarà a sonar al migdia, amb l’actuació de Sergi Contrí. Intèrprets com Sacromonte, Les Anxovetes, Jazzmatiks, The Quiet Mind, Musicants i SES presentaran els seus projectes abans del gran concert inaugural protagonitzat per Maria del Mar Bonet. La cantant mallorquina celebrarà 50 anys d’escenaris abans de la gala de la dotzena edició dels Premis Ovidi a la música en valencià.

Divendres, 10 de novembre
La segona jornada d’activitats professionals se centrarà en el projecte de ciutats musicals, en el punt de vista dels mitjans de comunicació sobre el sector i en la situació en què es troben els festivals de música. Així mateix, es presentarà la plataforma 4 vents. Xarxa de fires de tardor que reuneix al Mercat de Música Viva de Vic, Fira B! de les Illes Balears, Fira Mediterrània de Manresa i Trovam – Pro Weekend.

En la vessant artística, pels diversos escenaris de l’Auditori de Castelló passaran Verdcel, l’espectacle infantil Marcel canta Al Tall, Guadi Galego i BRON. I, per la vesprada, el recinte de l’Avinguda de la Mare de Déu del Lledó acollirà el Festival Auditori Obert. Un esdeveniment musical eclèctic que aplegarà les actuacions de Els Amics de les Arts, Soledad Vélez, Enric Montefusco, Alberto Montero, Anímic, Niña Coyote eta Chico Tornado, PAVVLA, Marion Harper, Mueveloreina, Las Víctimas Civiles, Marcel Cranc, Badlands, Nadia Sheikh, deBigote, The TWO i Sokolov.

Dissabte, 11 de novembre
Luis Mendo, vicepresident de l’entitat de gestió Artistas, Intérpretes y Ejecutantes (AIE) serà l’encarregat d’obrir les activitats del dia amb una conferència sobre els drets d’autor. Posteriorment, es tractaran qüestions com el poder de les imatges en l’àmbit musical i es donaran a conèixer les experiències d’artistes que van marxar de les nostres comarques per desenvolupar les seues carreres.

El públic que s’aprope a l’Auditori també podrà gaudir de més de 12 hores de música. L’uruguaià Jorge Drexler presentarà el seu últim treball discogràfic, Salvavidas de hielo. A més, Rufus T. Firefly, Juan de Pablos, MOW, L’Emperador, The Niftys, Arte Pop, Schizophonic, Gabho Dj, Ombra, Solo Astra, Wild Ripple, Screams on Sunday, Texxcoco, Psychodrome, Gatomidi i Santero y Los Muchachos seran protagonistes de la programació artística de la jornada.

D’altra banda, les actuacions es desplegaran per tota la capital de la Plana. A la Plaça de l’Hort dels Corders hi haurà espectacles per a les criatures gràcies a iniciatives com Jazzejant amb xiquets i Contes cantats i contats. Més tard, el mateix espai acollirà una trobada de cultura popular amb Urbàlia Rurana, una mostra de Muixerangues i el projecte Càntut de Belda i Sanjosex.

El Teatre Principal serà testimoni dels recitals de dues grans parelles artístiques: Maria Arnal i Marcel Bagés i Mireia Vives i Borja Penalba. Per últim, a la Plaça Major de Castelló se celebrarà una gran nit de rock, amb accés gratuït, protagonitzada per cinc formacions valencianes: Smoking Souls, El Diluvi, La Ranamanca, Funkiwis i Candela Roots.

Diumenge, 12 de novembre
L’última jornada de la Fira Valenciana de la Música estarà dedicada a xiquets i xiquetes. Les activitats de Rock en família seran d’accés lliure i comprendran tallers, l’espectacle Dwomo canta a los miniterrestres i el concert del valencià Pablo Llavador.

La Fira Valenciana de la Música està coorganitzada entre l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló i la Valencian Music Association (VAM!). La iniciativa forma part del programa “Fes cultura” de la Generalitat Valenciana i compta també amb la col·laboració de l’Agència Valenciana de Turisme, la Diputació de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. També hi participen el Col·lectiu Ovidi Montllor, l’Associació de Promotors de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) i l’Associació Valenciana de Sales de Música en Directe (En Viu!).