Aquest dijous ha quedat inaugurada la cinquena edició de la Fira Valenciana de la Música. L’acte oficial d’obertura ha comptat amb la presència de Vicent Marzà, conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana; Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló; Vicent Sales, diputat de Cultura i vicepresident de la Diputació de Castelló; i Joan Gregori Maria, director del Trovam – Pro Weekend. Tots ells han coincidit al destacar la importància de la Fira per tal de prendre el pols a la nostra indústria musical.

Posteriorment, s’han celebrat les dues primeres meses de debat de les jornades professionals. En primer lloc, s’ha analitzat la política musical valenciana i els diversos models de gestió amb la intervenció de representants autonòmics i locals, així com promotors i músics. D’altra banda, en la segona xarrada del dia, s’han examinat les potencialitats dels sectors culturals creatius a l’hora de fomentar l’ocupació.

Les activitats professionals s’han tancat amb la trobada “Fem xarxa”, amb la participació de col·lectius feministes. La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Castelló, Alicia Brancal, i membres de Hits With Tits, Fusa Activa i Poble Sec Feminista han examinat la situació de les dones als escenaris i a la indústria, han presentat propostes de canvi i han donat a conèixer experiències alternatives. Així mateix, han treballat en la redacció d’un protocol contra les agressions sexistes en festes populars i festivals.

Programació musical
D’altra banda, en la vessant artística, els assistents han pogut gaudir dels concerts d’artistes com Sergi Contrí, qui ha presentat el disc Un dia de febrer; Sacromonte, encarnació del castellonenc resident a Berlín Alberto R. Lucendo; Les Anxovetes, trio de veus femenines dedicat a les havaneres; i Jazzmatiks, grup que fa versions de bandes com Sau, La Gossa Sorda i Obrint Pas en clau de jazz. El guitarrista Dani Flors ha presentat el seu projecte The Quiet Mind, mentre que Musicants ha posat les notes d’arrel i SES ha mesclat el rock i el folk. Per últim, Maria del Mar Bonet ha festejat 50 anys d’escenaris abans del lliurament dels Premis Ovidi.