Trovam a l’escola s’ha desenvolupat com un projecte cultural per a dinamitzar el medi rural a través de la música. Un projecte artístic, transversal i multidisciplinari, que ha utilitzat la música en l’entorn educatiu amb una perspectiva didàctica vivencial.

L’alumnat dels sis col·legis participants s’ha convertit en agent actiu del seu aprenentatge, mitjançant la participació directa en processos de creació artística, al mateix temps que ha fet de dinamitzador cultural en cadascuna de les comunitats educatives, i en les poblacions on s’ha dut a terme.

El Trovam a l’escola s’ha desenvolupat mitjançant la interpretació, expressió i creació de la mà del grup valencià El Diluvi i la seua música, que ha sigut el el fil conductor de les activitats que s’han desenvolupat al llarg del projecte i que s’han articulat al voltant  d’una guia didàctica que han treballat tots els col·legis, no sols a l’assignatura de música i dansa, si no també de forma transversal a les assignatures diverses assignatures com coneixement del medi o educació visual i plàstica.

Al llarg dels dos mesos que ha durat el projecte, l’alumnat participant ha pogut gaudir de l’experiència d’acostar-se a les cançons del grup valencià El Diluvi, i treballar-les des de diverses òptiques (musical, artística, medi ambiental,etc) seguint la guia didàctica que s’ha desenvolupat específicament per al projecrte, i que ha comptat  amb les indicacions de David Payà (veu, violí i música) i Lluch Llorens (veu i acordió diatònic), ambdós membres de El Diluvi i professors de música, que amb reunions organitzatives i visita als centres educatius, han estat supervisant el desenvolupament de les activitats des del primer moment, amb l’ajuda de la coordinadora del projecte, que ha fet de pont entre els centres, el grup, els Ajuntaments implicats i la Fira Trovam.

A la guia didàctica els mestres de música dels diferents centres han trobat tots els recursos necessaris per poder treballar les competències clau i les competències específiques, així com les competències que per les temàtiques de les cançons es relacionen amb altres àrees i els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides proposats.

Els alumnes han treballat mitjançant les cançons totes les competències relacionades amb l’àrea de música de la seua etapa educativa i altres competències específiques relacionades amb altres àrees. D’aquesta manera, s’ha establert una relació transversal entre les diferents matèries que enriquit l’essència col·laborativa del projecte. Les cançons treballades al llarg del projecte han sigut: I tu sols tu, Terra que no oblida, Costa Blanca i Alegria.